Jan Vanautgaerden

13 September 2018

Jan Vanautgaerden

3e plaats

Onze behulpzame webmaster, Jan Vanautgaerden, staat op de 3e plaats van onze lijst. Hij zet zich actief in voor een duurzamer mobiliteitsbeleid in Boutersem. Zo stelde hij een eigen petitie op en ging van deur tot deur om handtekeningen te verzamelen voor veiliger verkeer in de Groenstraat in Roosbeek. Hij zette zijn tanden in het gemeentelijke snelheidsplan en zo vond Jan zijn weg naar Groen Boutersem. Ook in het dossier rond de nieuwe verkaveling Valkenberg 2.0 en de verkeersveiligheid in de Lubbeeksestraat, allebei in Roosbeek, is Jan nauw betrokken. Verder stelde hij op de dorpsdialoog ‘Mobiliteit en Verkeer’ van Groen een online verkeersknelpuntenkaart op. Op die manier toonde Jan hoe bestuur en burgers samen kunnen werken rond dit thema.

Ik droom dat onze kinderen kunnen opgroeien in een menselijke gemeente met veilige voet- en fietspaden op weg naar school, vrije tijd en – later – werk; dat ze kunnen opgroeien in een eerlijke buurt met meer inspraak van elke Boutersemnaar; en dat ze groot mogen worden in een gezonde en duurzame omgeving met minder zwerfvuil en meer hergebruik.

Jan is ook gefascineerd in de nachtelijke sterrenhemel. Op de Sterrenkijkdagen en de Nacht van de duisternis kom je hem tegen samen met zijn collega-waarnemers van de plaatselijke sterrenkundige vereniging Capella. Iedereen die al eens langskwam op een waarneemavond, kan het beamen: met veel enthousiasme laat Jan jong en oud kennismaken met de prachtige sterrenhemel.

"Mensen even doen wegdromen van de dagelijkse zorgen, met de blik op het verre heelal maakt mij gelukkig."

Jan is ook een actief lid van het lokale Boutersemse Voedselteam, een organisatie waarbij gezinnen gezamenlijk producten aankopen van lokale boeren en producenten, vaak uit sociale tewerkstelling. Hij staat volledig achter de missie van deze organisatie: een eerlijke prijs voor de producent, minder voedselkilometers en verse seizoensproducten in de keuken. “Zo dragen we als gezinnen ons steentje bij om Boutersem klimaatneutraal te maken.”, aldus Jan.

Jan woont samen met zijn vrouw Karolien en 3 jonge kinderen in Roosbeek.