Claim The Climate

02 December 2018

Claim The Climate

Meer dan 65.000 deelnemers deden op 2 december 2018 mee met de grootste protestmars voor het klimaat ooit in België. Die dag was het de eerste dag van de klimaattop #COP24. We namen samen met enkele andere inwoners van Boutersem de trein in Vertrijk om in Brussel ons recht te claimen op een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. De opkomst was fe-no-me-naal en het was hartverwarmend om te zien hoeveel mensen een ander klimaatbeleid eisen. 

Ook in Boutersem eist Groen een doortastender klimaatbeleid. In 2014 ondertekende Boutersem immers ook het burgemeestersconvenant om tegen 2020, 20% minder CO2 uit te stoten. Dit was de eerste stap naar volledige klimaatneutraliteit in de provincie Vlaams-Brabant. We stellen 4 jaar na het ondertekenen van het burgemeestersconvenant vast dat er van de gemaakte beloftes nog niet veel in huis gekomen is. Zo werd het initiatief van 'Met belgerinkel naar de winkel' aan het begin van de vorige legislatuur afgeschaft. De beloofde fietspaden werden nog altijd niet gerealiseerd en het tragewegenplan bleef na een eerste inventarisatie in de lade liggen. Zo is er nog altijd geen veilige voetweg tussen Roosbeek en het cultureel centrum op de Kerkomsesteenweg. Op deze manier hebben de inwoners nog altijd geen veilig alternatief voor de auto.

4 jaar na het ondertekenen van het burgemeestersconvenant staan we nog nergens in Boutersem. Wij willen een doortastender groen klimaatbeleid dat verder gaat dan '50 shades of green'.

Ook het gemeentebestuur moet volgens Groen zelf het goede voorbeeld geven door bij het vernieuwen van het gemeentelijke wagenpark, voor 100% elektrische wagens te kiezen. Deze kunnen eventueel gedeeld worden met inwoners van de gemeente. Ook dienstverplaatsingen moeten bij voorkeur te voet of met de fiets gebeuren.