Voorstel - Gezonde maaltijden op school

01 Juni 2017

Voorstel - Gezonde maaltijden op school

Op 1 juni 2017 werden in de gemeenteraad de lastvoorwaarden, raming en gunningswijze besproken voor de levering van warme maaltijden op de gemeentelijke basisschool. Groen Boutersem heeft met gemeenteraadslid Tom Van Vlierberghe tegen het bestek gestemd omwille van de volgende redenen:

Dit bestek is op een aantal vlakken een gemiste kans en mist ambitie om aan onze
schoolgaande kinderen gezonde en duurzame voeding aan te bieden.

  • We vragen ons ook af waarom wordt gekozen voor de onderhandelingsprocedure zonder
    bekendmaking
  • Dit is wat onze scholieren momenteel krijgen voorgeschoteld (week van 12-16/6):
    Wienerschnitzel met pepersaus, romanescomix en puree ; Macaroni met ham en kaassaus ;
    Hamburger met bbq-saus, tomaten en aardappelen ; Gebraad met jachtsaus, rode kool,
    appeltjes en aardappelen. Dit is drie à vier keer varkensvlees telkens overgoten met saus.
  • Willen we dit blijven aanbieden aan onze schoolgaande kinderen?
  • Is dit echt de gezonde schoolmaaltijd die we beogen? We denken van niet maar vrezen als we dit bestek lezen er
    weinig garanties zijn dat het in de toekomst anders zal zijn.

Hoe kan het anders?

  • Geef voldoende extra punten als aanbieders biologische,fairtrade en seizoens producten gebruiken in hun menu. Liefst met een lokale component.
  • Moedig de matiging van vleesconsumptie aan en beslis daarbovenop om minstens één dag uit te roepen tot veggie-dag (bijvoorbeeld donderdag).
  • Schrijf in de voorwaarden in dat de aanbieder een afval- en verpakkingsbeleid moet voeren en acties onderneemt om samen met de school om voedselverspilling te gaan.
  • Het lot kan eventueel opgedeeld worden in verschillende kleinere loten zodat ook lokale en kleinschalige leveranciers kunnen meedingen. Zo kunnen bijvoorbeeld soep of dessert (fruit) afzonderlijk worden vergund. Hierdoor wordt het misschien ook mogelijk dat sociale economiebedrijven kunnen meedingen.
  • Geef ook punten wat duurzaam transport betreft. Vraag aan aanbieders om te investeren in ecologisch transport.
  • Schrijf ook dierenwelzijn in als één van de criteria. Zo kan bijvoorbeeld in het bestek worden gezet dat alleen eieren uit vrije loop mogen gebruikt worden.
  • Wat het aanbod van vis betreft kan worden ingeschreven dat alleen vis met het MSC/ASC of andere labels wordt gebruikt en dat pagasius, tilapia, tonijn of victoriabaars sowieso niet mogen aangeboden worden.
  • Tot slot vragen we om de scholieren, ouders, leerkrachten te bevragen en hun bevindingen mee te nemen om eventuele bijsturingen in de toekomst te doen. Een advies aan de gezondheidsraad is niet gevraagd. Nochtans zit daar heel wat expertise om dit bestek te stofferen.

We willen vooral dat onze schoolgaande jeugd lekkere, gezonde en duurzame maaltijden krijgen voorgeschoteld. Er bestaan goede praktijken, zelfs topchefs zijn hiermee bezig. Jullie hebben de mogelijkheid om dit te doen maar dit vinden we helaas niet terug in het bestek dat voorligt.