Mensen hebben het recht zich veilig en geborgen te voelen in Boutersem. We hanteren daarom een nultolerantie tegen elke vorm van geweld. Zo maken we het contact met de verschillende hulpdiensten, die tussenkomen in Boutersem, toegankelijker. Het vergroten van de fysieke veiligheid van onze inwoners in hun privé-omgeving en de publieke ruimte toetsen we hierbij altijd grondig af op inbreuken tegen het fundamentele recht op privacy. Camera’s accepteren we enkel als onderdeel van een breed gedragen preventie- en sanctiebeleid met veiligheidsmaatregelen die aantoonbare veiligheidsrisico's aanpakken. We hanteren een actief beleid rond digitale veiligheid en privacy om misbruik van persoonlijke gegevens uit te sluiten.
We werken als lokaal bestuur samen met de politie om een geïntegreerd lokaal veiligheidsbeleid uit te bouwen. De bestrijding van diefstal en geweldpleging vormt daar een klassiek onderdeel van. Andere belangrijke doelstellingen zijn verkeersveiligheid, bescherming van het leefmilieu , omgevingshandhaving en sociale veiligheid. We kiezen met Groen voor een integraal veiligheidsbeleid dat werkt aan de hele veiligheidsketen: preventie, handhaving en nazorg.
1. 💚🤝 Preventie door inwoners te betrekken
De veiligheidsketen start bij een breed preventiebeleid. Het voorkomen van criminaliteit is de beste strategie om zowel de delicten als het onveiligheidsgevoel bij inwoners tegen te gaan. We investeren in onderwijs, huisvesting, jeugdbeleid, dorpsvernieuwing en de inrichting van de openbare ruimte. Een veilige publieke ruimte ontwikkelen kan enkel door alle betrokkenen te raadplegen. Het overleg én het resultaat ervan zorgen voor een beter sociaal weefsel in de buurt. Wijkagenten en wijkcomités leveren elk hun bijdrage in veiligheidspreventie. Goede afstemming en overleg is een voorname opdracht voor het bestuur. Nabijheid van de politie is de grootste troef van onze visie op veiligheid.
Het veiligheidsbeleid slaagt pas als inwoners als volwaardige partners betrokken worden in dit beleid. We willen geen samenleving waar iedereen voortdurend iedereen in het oog houdt. Wel een samenleving waar burgers hun verantwoordelijkheid opnemen. We moedigen via sensibilisering en burenbemiddeling inwoners aan om problemen in dialoog op te lossen. We stimuleren slachtoffers en getuigen om aangifte te doen van élk misdrijf. Zo willen we onze inwoners die slachtoffer worden van seksueel-, familiaal- of zinloos geweld extra aanmoedigen om onmiddellijk na de feiten klacht neer te leggen tegen de dader(s) om de herhaling en de eventuele escalatie van geweld in de kiem te smoren.
Buurtinformatienetwerken (BIN) zien wij als een belangrijke vorm van positief engagement van buurtbewoners in het kader van een bredere buurtwerking. Groen pleit daarenboven voor de oprichting van buurtontmoetingsnetwerken (BON) die instaan voor de verwelkoming van nieuwe inwoners in de wijk. BIN's dreigen immers zonder het verbindende tegenwicht van een buurtontmoetingsnetwerk uit te draaien op een ongezonde vorm van sociale controle en kunnen de privacy bedreigen of de verantwoordelijkheid voor onveiligheid afschuiven op de burger zelf. Veiligheids- en integratieprojecten worden in samenspraak met de buurtbewoners georganiseerd, maar niet zonder professionele leiding.
We geven prioriteit aan de preventie van criminaliteit. We ondersteunen inwoners, handelaars en bedrijven met budgetvriendelijk en effectief preventieadvies rond eigendomsbeveiliging en de beschikbare premies voor technische preventiemaatregelen. We schakelen een versnelling hoger inzake het anti-fietsdiefstalbeleid. Concreet organiseren we veilige fietsenstallingen, fietsgraveeracties, sensibilisering rond effectieve fietsbeveiligingen door onze fietsers, de actieve opsporing en terugbezorging van gestolen fietsen.
2. 💚🤝 Politiezorg van hoge kwaliteit
We zetten volop in op een nabije en aanspreekbare politie, die borg staat voor een kwalitatieve basispolitiezorg (onthaal, wijkwerking, interventie, slachtofferopvang, opsporing en onderzoek, handhaving en herstel van de openbare orde, verkeer).
- Het wijkcommissariaat in Boutersem moet een goed onthaal bieden door middel van een gewaarborgde permanentie en respect voor de privacy van ieder die aangifte wil doen.
- De politie is nabij en aanspreekbaar voor iedereen. Er zijn voldoende wijkagenten die dagelijks en ook te voet of per fiets in Boutersem aanwezig en aanspreekbaar zijn.
- Contactgegevens van wijkagenten worden permanent vermeld in het maandelijkse infobladalsook op de hoofdpagina van de gemeentelijke website zodat iedereen snel de nodige info heeft om beroep te doen op hun hulp.
De politie handelt integer en gemeenschapsgericht. De politie moet ook verantwoording afleggen en antwoorden op de vragen die de gemeenschap i.h.b. het bestuur haar stelt.
Groen werkt Volledig inzicht in de werking van de politiezone Aan het begin van de legislatuur was er een grote onderbezetting in het politiepersoneel in onze politiezone. Er was een permanente onderbemanning van het korps, deels door langdurige afwezigheden, deels door het niet ingevuld geraken van openstaande vacatures. Hierdoor betaalde Boutersem geld aan een politiezone die niet de diensten kon bieden die de inwoners verdienden. Het 'overschot' werd onder andere geïnvesteerd in het nieuwe hoofdpolitiekantoor in Lubbeek. Door deze permanente onderbezetting, werden vele taken van het politiekorps niet naar behoren uitgevoerd. Bij navraag door Groen, bleek bijvoorbeeld dat de politiezone al gedurende langere periode geen actieve informatie doorspeelde over snelheidscontroles. Slechts door de expliciete vraag van Groen, werden deze terug proactief gecommuniceerd aan het gemeentebestuur en werden de gegevens opnieuw op vraag van Groen gepubliceerd in het gemeentelijk informatieblad. Inwoners moeten zien dat de politie controleert en verbaliseert en dat er wel degelijk een grote pakkans is voor zij die de verkeersregels niet naleven. Op het einde van de legislatuur ondervroegen we het bestuur opnieuw waarom de afgevaardigde van de politie meermaals niet aanwezig was op het maandelijkse mobiliteitsoverleg met de dienst mobiliteit, de technische dienst en bevoegde schepen. Agendapunten met de politie werden steevast uitgesteld omdat er niemand van de politie aanwezig was. Groen stelde dit meermaals aan de kaak. Politie moet aanwezig zijn in het straatbeeld, komen opdagen op het overleg over mobiliteit en gericht aanwezig zijn aan b.v. de schoolpoort om de verkeersregels in de omgeving te handhaven. Groen had de voorbije legislatuur geen vertegenwoordiger in de politieraad en vroeg meermaals op de gemeenteraad dat de verkozen politieraadsleden, onze grieven naar voren brachten op de politieraad. We vroegen meermaals over terugkoppeling naar de gemeenteraad. Het lijkt ons dan ook noodzakelijk dat de korpschef aan het begin van de legislatuur uitgenodigd wordt voor een korte introductie in de gemeenteraad. Ook de rapportering van de uitgevoerde snelheidscontroles valt hieronder. |
3. 💚🌍 Handhaving
Groen vraagt dat de verkeersregels consequent gehandhaafd worden. Dat kan door overtredingen daadwerkelijk te bestraffen, maar ook door te sensibiliseren, overtreders te ontmoedigen en verantwoord rijgedrag te stimuleren.
Controles zijn nodig op overdreven snelheid, foutparkeren, rijden onder invloed achter het stuur en zwaar vervoer in onze dorpskernen. Het consequent verbaliseren van alle verkeersovertredingen behoort tot de kerntaken van elke politie-inspecteur. Een combi van de politie die patrouilleert en niet onderweg is naar een dringende oproep, verbaliseert wanneer verkeersinbreuken worden vastgesteld. We laten dit niet enkel over aan politieagenten die als specifieke taak de verkeershandhaving uitvoeren.
Een goede handhaving van alle geldende milieurechtsregels vormt het sluitstuk van het lokale milieubeleid. Dit betekent dat milieuhandhaving structureel deel uitmaakt van het zonale veiligheidsplan van de politiezone. Verder vormt de milieuhandhaving een gedeelde verantwoordelijkheid van de milieudienst, die actief haar controlefunctie uitoefent en zorgt voor een goede klachtenbehandeling bij de lokale politie, die van milieucriminaliteit een prioriteit maakt. Sluikstorters en andere milieudelicten worden steeds bestraft in Boutersem.
4. 💚 Nieuwe technologieën versus privacy
Inwoners moeten hun privacy beschermd weten en niet van overheidswege voortdurend en intensief getraceerd worden onder het mom van 'het garanderen van de veiligheid van de burgers'. We evalueren met Groen kritisch het installeren van veiligheidscamera's. Veiligheidscamera’s kunnen geen politieagent vervangen!
Een slimme inzet van camera's kan evenwel zinvol zijn. Zo garanderen flitscamera's bijvoorbeeld een effectieve massahandhaving van de verkeerswetgeving in het dagelijks verkeer waarbij elke weggebruiker gelijk wordt behandeld. Camera's kunnen belangrijke informatie bieden bij gerechtelijke opsporingen en zijn een krachtig instrument in de aanpak van georganiseerde en grensoverschrijdende criminaliteit. ANPR camera's herkennen nummerplaten en dragen bij aan een goede verkeersveiligheid (trajectcontroles), het opsporen van illegaal transport, gestolen en onverzekerde voertuigen. Ze werken bovendien ontradend voor het plegen van woninginbraken en illegale handel.
Camera’s kunnen gebeurlijk selectief ingezet worden. We doen dit echter altijd op basis van een democratisch debat in de gemeenteraad. We laten de gemeente en politie waken over een correcte naleving van de regels voor privé-bewakingscamera’s. We stellen duidelijk grenzen aan dataopslag, aan dataverspreiding en aan de analyse van gekoppelde databronnen die de privacy kunnen schenden.
5. 💚 Overlast
Gemeentelijke Administratieve Sancties zijn een zinvol instrument in een lokaal veiligheidsbeleid, omdat zij toelaten snel te reageren op alle vormen van overlast en kleine criminaliteit die veel ergernis wekken maar anders vaak onbestraft blijven. (GAS)-boetes mogen geen structurele inkomstenbron van de gemeente worden maar zijn een werkmiddel om respectvol gedrag bij alle inwoners en passanten te bevorderen. We zetten maximaal in op bemiddeling en op herstelgerichte, zinvolle taakstraffen.
6. 💚 Nazorg
Nazorg is de belangrijke laatste schakel in de gemeentelijke veiligheidsketen. We communiceren als gemeente laagdrempelig welke verschillende diensten klaar staan om informatie en ondersteuning te bieden. Zorg voor goede toeleiding vanuit de lokale politie naar diensten voor slachtofferbegeleiding. Als er sprake is van een slachtoffer bij een overtreding, moet de dader een kans krijgen tot bemiddeling. Bij een bemiddeling dient de dader tot inzicht te komen van de nadelige gevolgen die zijn/haar gedrag met zich mee heeft gebracht en kan hij/zij eventueel een gesprek - in aanwezigheid van de bemiddelaar- hebben met het slachtoffer.
We zetten in op alternatieve maatregelen en straffen. Als jongeren lichte inbreuken plegen als nachtlawaai, winkeldiefstallen of illegale graffiti, wordt een gesprek georganiseerd tussen politie, ouders en jongere. De gemaakte afspraken worden in een contract gegoten. Deze afspraken gaan over alles wat belangrijk is voor het gezin: school, vrije tijd, de band tussen ouders en jongere,... Wanneer de ouders en de jongere een engagement aangaan tot begeleiding, gaat de begeleider samen met de jongere en de ouders na op welke domeinen ondersteuning en opvolging wenselijk is.