Samenleven en diversiteit


De wereld en de buurt worden zichtbaar diverser. Samenleven in diversiteit staat hoog op de politieke agenda. Niet altijd op een manier die recht doet aan pogingen van velen om te verbinden. We willen samenleven positief stimuleren en tegelijk samenlevingsproblemen daadkrachtig en gericht aanpakken.

'Samen' is het sleutelwoord. Problemen los je samen op. Uitdagingen ga je samen aan. Dat kan je maar goed doen als je elkaar begrijpt en met elkaars diversiteit rekening houdt. De gemeente samen maken betekent dat iedereen recht heeft op deelname en gebruik. Boutersem wordt gemaakt door de mensen die er wonen, de organisaties die er actief zijn en door het lokaal beleid. We bundelen de krachten van overheden en het middenveld en zetten coalities op. We willen netwerken tussen verschillende spelers mee vorm geven en verduurzamen.


1. 💚🤝 Buren ontmoeten elkaar in een sterke lokale gemeenschap 

Ontmoeting helpt het samenleven vooruit. Door sociaal contact wordt de buurt een plaats waar we ons vertrouwd voelen. Waar mensen zich maximaal thuis kunnen voelen, en tegelijk aan anderen ruimte geven om zich ook thuis te voelen. Iedereen heeft recht op ruimte en op de erkenning er te mogen zijn. Voor sterk lokaal samenlevingsbeleid zetten we in op jeugdwerk, buurtwerk, feesten en evenementen... zodat mensen zich verbonden voelen met hun omgeving, met Boutersem, met de samenleving. Door de samenredzaamheid van buurten te verhogen binden we de strijd aan tegen de angst en onzekerheid die vaak achter samenlevingsproblemen schuilen. 

  • We gaan verder in dialoog met de verschillende buurten en maken een grondige analyse van de demografie van de gemeente Boutersem. Welke noden liggen er bij welke doelgroepen in Boutersem? Meten is weten.
  • We denken bottom-up en ondersteunen financiëel, logistiek en communicatief initiatieven van onderuit. Van buurtbewoners, vrijwilligers, verenigingen en het brede middenveld. We doen dit transversaal in zoveel mogelijk beleidsdomeinen. 
  • Ontmoeting in buurten stimuleren we vanuit het lokaal bestuur. We zetten in op verbindingsfiguren om op maat van de buurt concrete oplossingen uit te werken. We blijven voldoende infrastructuur voorzien die uitnodigt tot ontmoeting in cocreatie met buurtbewoners. Zie ook het hoofdstuk 'Democratie en Participatie'.
  • We faciliteren tijdelijk gebruik van braakliggende terreinen. Dat kan leiden tot nieuwe initiatieven van buurtbewoners.

Feesten, festivals en andere evenementen brengen mensen samen. Ze zijn een middel om op lokale schaal dynamiek en samenleven te bevorderen.

  • Met een feestencharter sluiten initiatiefnemers, buurtbewoners en de gemeente Boutersem een overeenkomst over geluidsnormen, duurzaamheid en samenleving met lokale handelaars. We ondersteunen en stimuleren inclusieve feesten die oog hebben voor kinderen, ouderen, mensen met een beperking en iedereen met een bepaalde nood of kwetsbaarheid. 
  • Op de eigen gemeentelijke evenementen doen we een duurzaamheids- en toegankelijkheidstoets en stimuleren deze ook bij andere initiatiefnemers van evenementen.
  • Er komt een duidelijk centraal aanspreekpunt voor initiatiefnemers van feesten hetgeen de drempel verlaagt om iets te organiseren.
  • Goede feesten hoeven niet eindeloos groot te worden. Ze spelen in op het talent en de creativiteit die lokaal aanwezig is. Doel is bewoners zoveel mogelijk te betrekken en om een positieve dynamiek in de gemeente op gang te brengen. Daarom moet er ook voldoende gefeest worden op minder evidente plekken in de gemeente.
  • Sociale cohesie versterken doen we niet alleen met leuke evenementen, maar ook door gesprekken te stimuleren. Enkel door het gesprek aan te gaan met je buur kan vertrouwen groeien. We organiseren praattafels en richten de publieke ruimte zo in dat ze ontmoeting en dialoog bevordert
  • Het dorpsrestaurant van Boutersem is een laagdrempelig initiatief, waar bewoners gezamenlijk een goedkope en gezonde maaltijd kunnen nuttigen in een gezellige sfeer. Het is een eenvoudig concept, maar erg groot qua impact. We willen hierbij meer het lokale verenigingsleven en de middenstand betrekken zodat het dorpsrestaurant een groot bereik kent. We hebben oog voor de verschillende deelgemeenten en proberen dit in te kantelen in een mobiel lokaal dienstencentrum
  • We stimuleren burgers om in hun initiatieven ook aandacht te besteden aan ecologie en duurzaamheid. 
  • Er is vandaag veel debat over de plek van religie in de samenleving. We bouwen bruggen als lokaal bestuur en brengen samen waar kan. We doen dit door levensbeschouwelijke organisaties een plek en indien nodig ondersteuning te bieden. Structureel overleg maakt het mogelijk om te werken aan een vertrouwensband en samen te werken.
  • We werken aan en voor actieve en bruisende wijken, met oog voor een sterke dorps- en streekidentiteit in een continu veranderende omgeving. We nemen iedereen mee, oude én nieuwe bewoners, in een gedeeld verhaal en een gedeelde trots en maken zo werk van een inclusieve lokale gemeenschap.

2. 💚🤝 Werken aan sociale cohesie

Samenleven in toenemende diversiteit is niet altijd vanzelfsprekend. Er liggen kansen om te bouwen aan een sterke lokale gemeenschap, wijk of buurt. Toch kan het ook voor spanningen zorgen. We pakken zowel de kansen als valkuilen van het samenleven aan op een open en verbindende manier. We nemen de leiding met een boodschap van hoop. Een boodschap die duidelijk maakt dat samenleven in verschil mogelijk en verrijkend is. Met een consequent discours tegen extreemrechts. Lokale besturen hebben oplossingen in huis. Zij kunnen zorgen dat iedereen zich thuis voelt in de gemeente, en dat iedereen kan meeschrijven aan een gemeenschappelijk verhaal

  • We willen werk maken van een actief diversiteitsbeleid met de politiezone en onderteken een diversiteitscharter
  • Een aangename en veilige samenleving voor iedereen betekent ook een kordate aanpak van discriminatie en racisme. We bevorderen anti-discriminatie bij ons eigen lokaal bestuur en de lokale verenigingen. We werken ook preventief en bieden pedagogische begeleiding over hoe je discriminatie kan herkennen. We sensibiliseren scholen en organisaties. 
  • De inrichting van de publieke ruimte heeft een grote impact op het samenleven. We blijven plekken voorzien voor positieve ontmoeting en interacties. We  investeren in sport, jeugd, cultuur en vrije tijd als middel om de sociale cohesie te versterken. 
  • Om de sociale cohesie te versterken is het ook belangrijk dat er voldoende aandacht wordt besteed aan veiligheid. Diverse voorstellen rond nabijheidspolitie, overlast, wijkgerichte preventie, radicalisering, gendergerelateerd geweld en haatspraak vind je terug in het hoofdstuk 'Veiligheid'.

3. 💚🤝 Een warm welkom voor nieuwkomers 

Werken aan integratie is een zoekende praktijk. We kiezen lokaal voor een bottom-up integratiebeleid, als tegengewicht voor de top-down benadering van het integratie- en inburgeringsbeleid van de Vlaamse regering. Lokale overheden hebben het best zicht op de manier waarop mensen hun plek vinden in hun buurt, wijk, gemeente en bredere omgeving. We ondersteunen initiatieven die vertrekken vanuit de leefwereld van nieuwkomers en inwoners. Waar noden niet ingevuld worden, kunnen we als lokaal bestuur zelf initiatief nemen. Lokale besturen zijn als geen ander in staat om participatie- en inburgeringstrajecten vanaf dag één onderdeel te laten zijn van een bredere integratie op school, in de sportclub of op het werk. 

  • We werken optimaal samen met partner- en middenveldorganisaties én met vluchtelingen zelf aan een gedragen en gecoördineerd onthaalbeleid. 
  • We ondersteunen het onthaalonderwijs en geven impulsen voor Nederlands op de werkvloer. We bieden zoveel mogelijk oefenkansen aan. Zie ook het hoofdstuk 'Onderwijs'.
  • We kiezen voor een taalbeleid met een uitnodigend karakter. In alle diensten stimuleren we het gebruik van het Nederlands maar gaan tegelijk waarderend en respectvol om met anderstaligheid. Taal is een middel tot integratie, geen doel op zich.
  • Lokaal integratiebeleid maken we samen met onze inwoners. Zorgen voor een nieuwe buur of je inzetten als vrijwilliger voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, het zijn manieren om bij te dragen aan het lokaal samenleven. We ondersteunen dit door informatie over wat je als burger kan doen voor kwetsbare doelgroepen. Ook dat is deel van een lokaal vrijwilligersbeleid gericht op het versterken van de sociale samenhang. Buddy-projecten geven vrijwilligers kansen om erkende vluchtelingen wegwijs te maken in de gemeente. Buddies helpen o.a. bij het vinden van een woonst of job en bij het toegang vinden tot het vrijetijdsaanbod.
  • Samen betrekken we nieuwkomers bij onze gemeenschap en we stimuleren hen om deel te nemen aan en zich te engageren voor de gemeente, in samenwerking met partner- en doelgroepenorganisaties. Daarbij hoort ook deelname aan verkiezingen.
  • We staan open voor het debat rond dekolonisering (van de publieke ruimte). 
  • Het nieuwe decreet Inburgering verplicht lokale besturen een regisseursrol op te nemen voor inburgering en integratie voor de vierde pijler. Vooral het betalend maken van de trajecten is een kwalijke evolutie die we op hogere niveaus aankaarten. Lokaal zorgen we voor een goede verstandhouding met de VDAB en betrekken het vrijetijdsaanbod en andere partnerorganisaties, zoals LIGO (centrum voor basiseducatie), bij deze trajecten. Inclusie- en buddyprojecten blijven we stimuleren.

4. 💚🤝 Een inclusief Boutersem gaat voor gelijke kansen

Als lokaal bestuur geven we zelf het goede voorbeeld. Binnen onze eigen organisatie willen we stappen ondernemen om te bouwen aan een inclusieve samenleving. Zo bieden we gelijke kansen aan iedereen ongeacht leeftijd, seksuele oriëntatie, afkomst, religie, burgerlijke stand of gezondheidstoestand. 

  • We zetten in op toegankelijke communicatie. De vraag of elke inwoner de boodschap kan begrijpen, is het vertrekpunt. We laten ons in het taalbeleid adviseren. Wablieft vzw, Centrum voor duidelijke taal, bieden ondersteuning om 'stadhuistaal' te vermijden. Een andere manier van laagdrempelig communiceren is via beeldtaal.