Lokale economie


Het lokale bestuursniveau kan de ecologische transitie van onze economie een flinke duw in de goede richting geven, mits de juiste focus, de juiste principes, de juiste domeinkeuzes en een zorgvuldige planning, uitvoering en opvolging. 


1. 💚🌍🤝 Groene focus bij ons lokale economische beleid 

2024-2030 is een sleutellegislatuur voor ons lokale klimaatbeleid. Niet alleen voor ons als lokaal bestuur, maar zeker ook voor het economische weefsel in onze gemeente. De klimaatdoelen uit het energie- en klimaatpact zijn een centraal aandachtspunt in het lokale economische beleid van onze gemeente. We moeten namelijk als lokale bestuur de doelstellingen uit het lokale energie- en klimaatpact halen tegen 2030, het einde van de nieuwe legislatuur. In 2024 zijn slechts 56% van de doelstellingen bereikt. Vooral in werf 2, verrijk je wijk (renovatie en hernieuwbare energie: collectieve renovaties en coöperatieve/participatieve hernieuwbare energieprojecten), is er nog veel werk aan de winkel. Ook qua ontharding is er nog niet veel voortgang. Voor andere doelstellingen moeten de initiële lage ambities duidelijk omhoog.

De lokale economie is een middel om te voorzien in de essentiële goederen en diensten die noodzakelijk zijn voor een goed leven: huisvesting, water, energie, gezondheidszorg, kinderopvang, ouderenzorg, voedselvoorziening en onderwijs. Naast de economische activiteit is essentiële infrastructuur van kabels, pijpleidingen, en netwerken noodzakelijk om te voorzien in de dagelijkse behoeftes van mensen. Een derde essentieel aandachtspunt zijn de investeringen in sociale voorzieningen en alles wat nodig is voor ons collectief welzijn.

De voorbije decennia focuste het beleid op export en de bijhorende logistiek. Die strategie heeft ons afhankelijk gemaakt en opgezadeld met een grote klimaat-, milieu- en gezondheidsimpact. Onze politieke en beleidsmatige aandacht moet dringend verschuiven naar een circulaire economie. Lokale productie en lokale consumptie, doorgedreven hergebruik en gedeeld gebruik, afval voorkomen en materialen hergebruiken zijn daarbij leidende principes. Zie ook het hoofdstuk 'Energie en Klimaat'.


2. 💚 Begin met zorg

Zorg is een domein waar ons lokale beleid verandering kan brengen. We nemen lokaal het initiatief om mensen samen te brengen, noden te inventariseren, basishulp te voorzien en de zoektocht naar gepaste professionele hulp te verkorten. We zetten in op lokale buurtgerichte zorg waarbij het niet alleen gaat over de acute en remediërende zorg. Ook preventieve zorg is belangrijk om klachten zoals obesitas door slechte leefgewoontes, ademhalingsklachten door luchtvervuiling en slechte woonomstandigheden, en mentale klachten door stress en onzekerheid te voorkomen.


3. 🌍🤝 Huisvesting en energie zijn de volgende prioriteiten

Lokale overheden, samen met de sociale huisvestingsmaatschappijen en huurdersverenigingen, moeten zich sterk maken voor een ruim aanbod aan energieneutrale, hoogwaardige sociale huurwoningen. Dit impliceert voldoende en beschikbare hernieuwbare energie, gasonafhankelijkheid en het isoleren van nieuwe en oude woningen. Het oude industriebeleid dat economische groei nastreeft door buitenlandse hightech aan te trekken, moet worden vervangen door investeringen in de lokale economie in de vorm van goede en breed toegankelijke woningbouw gecombineerd met een opgeschaald lokaal energieprogramma. Particulieren staan in voor 48% van de gemeentelijke CO2-uitstoot in Boutersem, dus we moeten de inwoners betrekken in het lokale klimaatbeleid om de gemeentelijke doelstellingen te halen.

Zie ook de hoofdstukken over 'Wonen' en 'Energie en klimaat'.


4. 💚🌍 Hervorm de voedselvoorziening

Lokaal en organisch geproduceerde producten vormen een belangrijk onderdeel van een stabiele, schokbestendige en gediversifieerde voedselvoorziening. Net daarom is het belangrijk dat lokale overheden de ontwikkeling en verdere groei van lokale organische voedselverbouwing stimuleren. We stimuleren korte keten en rechtstreekse verkoop van producent aan consumenten. Ook winkels moeten betrokken worden bij onze lokale klimaat- en milieudoelstellingen. We vragen van hen een sociaal en ecologisch engagement met volgende aandachtspunten:

  • een verbod op plastiek als eenmalig verpakkingsmateriaal 
  • geen precaire arbeidscontracten
  • verantwoordelijkheid voor het consumptiepatroon van hun klanten (voor elke 10 meter ongezonde voeding, vind je in de Vlaamse supermarkten gemiddeld 3,6 meter gezonde voeding)
  • het vermijden van afval en van overtollige voorraden
  • inschakeling in de lokale voedselketen
  • het optimaliseren van grote dakoppervlaktes en verharde parkings

Zie ook hoofdstuk 'Landbouw en voeding'


5. 🌍 Verkort en versimpel de productieketens van essentiële goederen en diensten

Ecologie en economie gaan hand in hand als we op zoek gaan naar kortere en eenvoudigere ketens. We zetten als gemeentebestuur in om zoveel mogelijk lokaal aan te kopen. Ook de economische spelers in Boutersem kunnen op zoek gaan naar klanten en leveranciers dichter bij huis. Zo versterken we het lokale economische weefsel en verkleinen we de ecologische voetafdruk van ons collectieve economische gedrag.


6. 💚🌍 Ieder dorp een eigen duurzaamheidsplan

Klimaatverandering zal grote veranderingen afdwingen in de wijze waarop we in de toekomst leven en werken. Particulier en commercieel vervoer (41% van de CO2-uitstoot van Boutersem) en huisvesting (49% van de CO2-uitstoot van Boutersem), maken samen 90% van de totale CO2-uitstoot van onze gemeente uit. Daarom moeten we specifiek duurzaamheidsplannen maken op maat van onze inwoners.


7. 🌍 Ruimte voor economie en werk

Concentreer retailactiviteiten voor dagelijkse en periodieke goederen in levendige kernen. Een welgemikte kernversterking komt ten goede aan de lokale handel en draagt bij aan onze lokale klimaatdoelstellingen.

Het is niet wenselijk om bijkomende bedrijventerreinen of nieuwe grote commerciële centra te ontwikkelen. De economische meerwaarde willen we niet zoeken in meer ruimtebeslag. De toegevoegde waarde zit net in het optimaal benutten van de beschikbare ruimte. Een slim leegstands-, verwaarlozing- en verkrottingsbeleid is daarin ook cruciaal. Een aanmoediging voor ondernemers en bedrijven om zich te vestigen waar het wenselijk is en waar leegstand is en een penalisatie voor wie een handelspand in een handelszone laat leegstaan. Slecht gelegen harde bestemmingen zoals bv. de oude site met de groene loodsen van Transmet in het centrum van Boutersem moeten onthard worden en teruggegeven voor een meer natuur- en klimaatvriendelijke open ruimte. Zie ook hoofstuk 'Ruimte'.


8. 💚🌍🤝 Versterk de bestuurlijke en technische capaciteiten van Boutersem

Deze aanpak veronderstelt sterke, initiatiefrijke politici, maar ook goed uitgeruste lokale administraties. Als beleidsopvolging wenst Groen de beheers- en beleidscyclus (BBC) aan te vullen met de inzichten van de donut-economie waarbij zowel de minimale doelen per beleidsdomein als de maximale grenzen m.b.t. de ecologische draagkracht bewaakt worden. Zie ook hoofdstuk 'Financiën en belastingen'.