Van ontwikkelingssamenwerking tot lokaal mondiaal beleid
De klassieke gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking vervelt via Noord-Zuid beleid en internationale samenwerking steeds meer tot een volwaardig mondiaal beleid. Beleid dat niet beperkt blijft tot een eigen (meestal klein) hokje, maar dat werkelijk transversaal is. Beleid dat vertrekt vanuit volwaardig partnerschap. Beleid dat bijdraagt aan de realisatie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de Verenigde Naties, zowel in Boutersem als elders. En dat zo perfect aansluit bij het principe 'denk globaal, handel lokaal'.
Het lokale bestuur in Boutersem is bij uitstek geplaatst om in te zetten op de link tussen onze inwoners en het mondiale beleid. Het is namelijk op het lokale niveau van de gemeente dat wereldburgerschap concreet vorm krijgt o.a. door in te spelen op bestaande burgerinitiatieven en door veel aandacht te besteden aan sensibilisering.
1. 🌍🤝 De pijlers van lokaal mondiaal beleid
Het uitgangspunt van lokaal mondiaal beleid is internationale rechtvaardigheid. Volgens de definitie van de VVSG (Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten) is lokaal mondiaal beleid een coherent, transversaal en gemeentebreed beleid dat bijdraagt aan meer internationale rechtvaardigheid via mondiale beleidskeuzes, mondiaal burgerschap en mondiale samenwerking.
2. 🌍🤝 De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen als verbindend concept
De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (17 SDG's) bieden een kader om vanuit ons lokale beleid in Boutersem het verband te leggen tussen lokaal en globaal. We zoeken naar oplossingen voor de klimaatveranderingen, zorgen voor een toegankelijke dienstverlening voor iedereen, samen met de burgers inzetten op de korte voedselketen, … het zijn maar enkele voorbeelden hoe we de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen kunnen vertalen naar Boutersem.
3. 🌍🤝 Maak mondiale beleidskeuzes
- Om tot mondiale beleidskeuzes te komen in het volledige lokaal beleid, is het belangrijk dat het lokaal mondiaal beleid gemeentebreed gedragen wordt. Om te bewaken dat het niet bij mooie woorden blijft, is een bevoegde schepen en structurele inbedding in de administratie cruciaal. Niet om er een apart hokje van te maken, wel om actief de rol van waakhond en verbinder te spelen.
- Het lokaal niveau heeft een voorbeeldfunctie en kan een voortrekkersrol opnemen door haar eigen aankoopbeleid te verduurzamen.
- We gaan van een Fair Trade Gemeente naar een Faire Gemeente en gaan nog meer inzetten op lokaal, ecologisch en fair denken en doen in Boutersem. We gaan resoluut voor eerlijke handel en voldoen aan de 6 vooropgestelde criteria van Faire Gemeente. We gaan voor een duurzame gemeente die SDG-proof is.
- We stimuleren als gemeente ook onze inwoners, bedrijven, scholen en verenigingen tot het maken van duurzame beleidskeuzes.
4. 🌍🤝 Zorg voor voldoende budget
- Lokaal mondiaal beleid ernstig nemen, betekent ook er voldoende middelen in investeren. We dragen als gemeente bij aan de 0,7%-norm, waarmee België en andere landen zich geëngageerd hebben om met alle overheden samen 0,7% van het Bruto Nationaal Inkomen te besteden aan officiële ontwikkelingssamenwerking.
-
We maken als gemeente afspraken voor een lokaal streefcijfer.
- We zijn ambitieus, maar ook realistisch: budgetten moeten op een kwalitatieve manier ingezet worden eventueel via een groeipad.
- Een goed evenwicht en mix in doelstellingen en werking in Vlaanderen en in partnerlanden.
- We zijn transparant in de doelen en hun besteding.
5. 🤝 Betrek burgers
Het lokale niveau is de plaats waar wereldburgerschap actief vorm kan krijgen:
- We betrekken de lagere scholen in Boutersem om jongeren van kleinsaf vertrouwd te maken met het mondiale en de link met het lokale.
- Organisaties in Boutersem die met mondiaal beleid bezig zijn, zijn een natuurlijke partner. We werken ook aan een sensibiliseringsbeleid richting andere verenigingen en zoeken partners bij bedrijven en horeca,...
- We vertrekken van wat er leeft in onze gemeente. Zo hebben mensen met wortels in de migratie een emotionele en vaak ook nog een praktische band met het land van herkomst of van hun voorouders. Mondiaal beleid wordt zo ook een uitstekende manier om aan lokale gemeenschapsvorming te doen.
6. 🤝 Ondersteun partners, hier en in het Zuiden
- De Gemeentelijke Raad voor Internationale Samenwerking (GRIS) wordt terug in het leven geroepen om actief advies uit te brengen over het mondiale beleid van de gemeente.
- We kijken ook naar andere vormen van participatie, door bijvoorbeeld lokaal mondiaal beleid ook aan bod te laten komen in andere adviesraden of door participatiemomenten te voorzien voor een bredere groep inwoners.
- We kunnen nadenken over een stedenband als een geschikt instrument voor de gemeente Boutersem dat intensief wil samenwerken met een lokaal bestuur elders, om te werken aan capaciteitsopbouw. Het moet evenwel structureel ingebed en gedragen zijn (dus geen tijdelijk prestigeproject) met een betrokkenheid van politici, ambtenaren en bij voorkeur ook het middenveld. We zoeken naar een samenwerking op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid (ook het lokale bestuur in Boutersem kan leren uit de ervaringen elders).
- Los van de samenwerking op gemeentelijk niveau en via de klassieke NGO's groeien er ook meer en meer projecten vanuit burgerinitiatieven, binnen de zogenaamde vierde pijler. Hen mee betrekken is een goede manier om inwoners bij lokaal mondiaal beleid te betrekken, uiteraard met oog voor de kwaliteit van de projecten.
- Noodhulp komt nooit in de plaats van structureel beleid, maar is wel een nuttige en noodzakelijke aanvulling. Humanitaire rampen zijn bij uitstek een moment waarop mensen zich tot solidariteit voelen aangesproken. We beperken ons als lokaal bestuur niet tot een financiële bijdrage, maar koppelen er ook sensibilisering aan, en vertrekken bij voorkeur van de solidariteit die vanuit burgers zelf groeit.
7. 💚🤝 Vredesgemeente
Bouwen aan vrede begint op het lokale niveau.
- We voeren een beleid rond herinneringseducatie, door belangrijke elementen in de geschiedenis van Boutersem rond oorlog en vrede te herdenken (8 mei, Wapenstilstand, de bevrijding) of door struikelstenen te plaatsen. We leggen ook de link met het heden. Zie ook het hoofdstuk 'Omgaan met verlies'.