Landbouw en voeding

Groenen en boeren: respect en dialoog

Groenen en boeren delen de bezorgdheden over de droogte, wateroverlast en andere klimaatuitdagingen. We gaan actief op zoek naar overleg en dialoog, we hebben respect voor de boerenstiel in Boutersem, waarderen de landbouwersgezinnen en hebben aandacht voor hun bezorgdheden en problemen, die vaak zeer reëel zijn. Daarbij ondersteunen we stappen naar meer ecologische en biologische vormen van landbouw. De nood aan grond om te boeren en aan bescherming van de open ruimte, en de toenemende belangstelling voor lokaal voedselbeleid en korten keten bieden kansen om samen te werken.


1. 💚🌍🤝 We beschermen de boerderijen, de grond en de open ruimte. 

Dé uitdaging voor boeren die het anders willen gaan doen, is grond. Steeds meer landbouwgrond komt in handen van steeds minder eigenaars. Het gebruik van heel wat landbouwgronden voor andere functies - de zogenaamde ‘verpaarding en vertuining' van het platteland, maakt de zoektocht naar betaalbare landbouwgrond voor boeren in Boutersem nog moeilijker.

  • We vermijden zonevreemde invullingen en beschermen het landbouwgebied.
  • We ondersteunen de landbouwers als landschapsbouwer.
  • Landbouwgrond kan water vasthouden. Langs de percelen ontstaan er hagen, heggen, bermen en bufferstroken. Kleine dieren kunnen langs deze landschapselementen foerageren in het landbouwgebied en ook planten krijgen de kans om te 'floreren'. Deze zorgen er vooral ook voor dat vruchtbare landbouwgrond niet wegspoelt, houden modderstromen tegen, zorgen voor meer biodiversiteit en een aantrekkelijk landschap. Een erosieplan brengt in kaart waar er werk gemaakt moet worden van welke erosiebeperkende maatregelen. Zowel om water- en modderoverlast te voorkomen, maar ook goed voor de landbouwer die zijn grootste troef, vruchtbare landbouwgrond, niet verloren ziet gaan bij stortbuien die door de klimaatverandering frequenter en intenser zullen voorkomen.
  • In weiden kunnen bomen worden geplaatst. Er kunnen ook poelen worden aangelegd.
  • We geven subsidies voor kleine landschapselementen.
  • Landbouwgrond kan CO2 vastleggen in de vorm van bodemorganische (kool)stof en draagt niet alleen bij aan de strijd tegen de klimaatverandering, deze koolstof speelt ook een hoofdrol in de goede werking en de vruchtbaarheid van de bodem.

De natuurwaarde van landbouwgronden proberen we waar mogelijk te verhogen in het belang van de biodiversiteit, de natuurlijke bestuiving en de bescherming van de landbouw tegen extreme klimaateffecten zoals droogte en wateroverlast. We ondersteunen stappen richting agro-ecologie, wat betekent dat we voedsel produceren, verwerken en consumeren op een manier die écht duurzaam is. Ze sluiten werken samen met de natuur om het voedsel te produceren. Ze sluiten de kringloop zo dicht mogelijk bij het bedrijf en bieden hun producten aan op de lokale markt, waar consumenten er een eerlijke prijs voor betalen. Landbouwers kunnen subsidies krijgen voor de omschakeling naar de biolandbouw. We ondersteunen aanvullend landbouwers die de stap naar korte keten of biologische landbouw zetten.

We stellen ongebruikte percelen van de gemeente en het OCMW ter beschikking voor voedselbosjes of lokale korteketeninitiatieven. We stimuleren andere publieke of private eigenaars hetzelfde te doen.

We omarmen de groei van (samen) moestuinieren door volkstuintjes in te richten of stellen gemeentegronden ter beschikking van groepen burgers die samen tuinieren. Volkstuinen produceren niet alleen voedsel, zijn goed voor de biodiversiteit, maar hebben ook een belangrijke sociale functie.

Groen werkt

Het voorstel van Groen om volkstuintjes in te richten op gemeentegronden werd weggestemd

Volkstuintjes zijn een mogelijkheid tot samenkomen en ontspannen. Zeker in coronatijd hebben veel mensen behoefte aan nabije ontspanningsmogelijkheden in de buitenlucht. Daarnaast is compacter wonen een algemene toekomsttrend in Vlaanderen - en ook in Boutersem. Compacter wonen betekent ook kleinere tuinen en appartementen die niet altijd beschikken over een tuin. Er is bovendien een grotere vraag naar lokaal eten. Bij sommige inwoners is er daarom de behoefte om zelf groenten te kweken in eigen buurt. Maar niet elke inwoner van Boutersem beschikt over een eigen (grote) tuin. Sommige inwoners huren en mogen niet om het even wat doen in hun tuin. 

Sociale en gezondheidsaspect

Volkstuintjes brengen mensen samen en verhogen op die manier de sociale cohesie. Het zijn ontmoetingsplaatsen tussen jong en oud, voor mensen met een gezamenlijke interesse voor tuinieren. De gemeente kan dit ook zien als een kans om een actieve levensstijl te promoten, tuinieren is immers gezond door het bewegen in de buitenlucht. Bovendien heeft het zelf produceren van groenten ook een educatieve waarde, doet het nadenken over gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Tijdens deze coronatijd blijken tuinieren en het ontspannen in de buitenlucht meer dan ooit gegeerd. Het werkt zelfs preventief tegen depressies en stress en maakt mensen veerkrachtiger en weerbaarder.

Biodiversiteit

Volkstuintjes dragen ook bij aan de biodiversiteit (oa bijen) en de teelt van lokale groenten draagt bij aan de klimaatdoelstellingen zoals het verminderen van de CO2-uitstoot door het verminderen van voedselkilometers.

Een volkstuin is een stukje gemeenschappelijke grond waarop men siergewassen en/of groenten mag telen.

  • Gemeente peilt naar de interesse bij de inwoners naar volkstuintjes in Boutersem. Oppervlakte, locatie, afstand...
  • Gemeente zoekt op basis hiervan naar geschikte locaties om volkstuintjes in te richten, bij voorkeur kan dit op gemeentegrond of OCMW-grond maar dit kan ook op te verwerven terreinen.
  • Gemeente stelt een gebruiksreglement op en richt de gekozen locatie(s) in als volkstuintje.

Ons voorstel werd echter niet weerhouden. Het huidige gemeentebestuur staat niet open voor dit voorstel.

 

Groen werkt

Groen vroeg elk jaar om een overzicht van de gronden van gemeente en Sociaal Huis. Na 6 jaar navragen door Groen, heeft de gemeente Boutersem nog steeds geen volledig overzicht van al de gronden in haar bezit, hoe veel we ook aandrongen. Nochtans kan een volledige inventaris van de gemeentelijke gronden interessant zijn om te kijken waar er percelen ongebruikt liggen die ingezet kunnen worden als voedselbosje, volkstuintje of een lokaal initiatief voor de korte keten.


2. Tijd voor een schepen van gezonde voeding


2.1 💚🌍🤝 We ondersteunen de korte keten

We ondersteunen lokale, duurzame en gezonde voeding en promoten en stimuleren zo de kwaliteiten van onze lokale landbouwers.

  • We ondersteunen de opstart en uitbouw van korte keten initiatieven en we voorzien vanuit de gemeente logistieke ondersteuning voor initiatieven zoals Voedselteams, groentepakketten of -abonnementen.
  • We promoten de initiatieven die reeds bestaan in onze gemeente.
  • Via de landbouwraad en de ALEB brengen we landbouwers samen met winkeliers en restaurants.
  • We kopen als gemeente rechtstreeks aan bij lokale voedselproducenten (b.v. voor zomerbarbecue, nieuwjaarsreceptie, feesten in het park van Kwabeek,...)

2.2 🌍🤝 Voedsel is geen wegwerpproduct

Voedselverlies bestrijden is een van de meest kostefficiënte methodes om CO₂ uit te sparen, een win-win voor klimaat en portemonnee.


2.3 💚🌍 Meer plantaardig eten is een gegarandeerde winner

We schenken als gemeente meer aandacht aan plantaardig eten. Zo werken als lokaal bestuur tegelijkertijd aan het klimaatbeleid en het gezondheidsbeleid.

  • We worden een Donderdag Veggiedag gemeente,
  • We bieden op gemeentelijke recepties en evenementen (ook) vegetarische hapjes aan.
  • Leerlingen op de gemeentelijke basisschool kunnen dagelijks kiezen voor een veggie- of veganmaaltijd.