Goed en respectvol voor dieren
Heel wat burgers hechten veel belang aan dierenwelzijn. Dieren dragen bij aan het welzijn en de gezondheid van mensen. Opkomen voor onze dieren is dan ook opkomen voor de zwaksten in de maatschappij. Het welzijn van veel dieren komt nog te vaak in gevaar door de manier waarop ze gefokt, verhandeld, gehouden of gedood worden. Lokaal dierenwelzijnsbeleid grijpt in bij mishandeling of verwaarlozing.
1. 🌍🤝 Een doordacht en geïntegreerd beleid
Dierenwelzijn verdient een doordacht en geïntegreerd beleid. Milieu, landbouw, handhaving, ruimtelijke ordening, infrastructuur, onderwijs, aankoop,... overal moet er aandacht zijn voor dierenwelzijn.
- We wijzen dierenwelzijn expliciet toe als bevoegdheid aan een schepen. De eerste voorwaarde van het ‘diervriendelijke gemeente’ label. We blijven inzetten op de 14 actiepunten van de provincie Vlaams-Brabant om het label te behouden.
- De publieke ruimte en infrastructuur wordt diervriendelijk(er) gemaakt. Bij elke (her)aanleg van weg, plein, gebouw wordt er aandacht aan mens én dier besteed.
- We richten binnen onze politiezone een volwaardige cel 'Dierenwelzijn' op. De 'dierenagent' wordt het eerste aanspreekpunt voor inwoners die vragen of klachten hebben met betrekking tot dierenwelzijn.
- Op recepties van de gemeente zorgen we steeds voor een volwaardig vegetarisch aanbod.
- We worden een 'Donderdag Veggiedag'-gemeente waarbij er ten minste één vlees- en visloze dag ingevoerd wordt, o.a. bij de schoolmaaltijden van de gemeentelijke basisschool. Er is geen plaats op de menukaart voor bedreigde diersoorten zoals paling of tonijn.
- We gebruiken dierproefvrije en biologisch afbreekbare schoonmaakproducten voor het reinigen van de gemeentelijke gebouwen.
- We zetten regelmatig educatieve projecten op en communiceren hier rond om inwoners bewust te maken van de noodzaak van dierenwelzijn. De nadruk ligt op het bijbrengen van kennis en op empathie en respect voor alle levende wezens.
2. 💚🤝 Huisdieren
Goed voor een huisdier zorgen, is in de eerste plaats de taak van het baasje. We zorgen voor een goede ondersteuning, sensibilisering en diervriendelijke voorzieningen.
Dieren hebben een positief effect op mensen. Huisdieren kunnen therapeutisch zijn en een hulp tegen vereenzaming.
- We ondersteunen sociaal zwakkeren met een tegemoetkoming bij noodzakelijke dierenartskosten.
- We richten een voedselbank op voor huisdieren van mensen in financiële nood.
- We voorzien voldoende hondenuitloopzones, speelzones en eventueel een hondenzwemvijver We organiseren een leuke hondenwandeling of een dierendag met activiteiten, informatie, verzorging,…
- We bevorderen de samenwerking tussen dierenambulance, dierenasielen en de hulpdiensten. We besteden aandacht aan dieren in het rampenplan en in de draaiboeken van hulpdiensten. Daarin wordt de evacuatie en het in veiligheid brengen geregeld van huisdieren en van dieren in de veehouderij, in parken, maneges,... Het kan interessant zijn om een dierenexpert bij de nooddiensten te hebben die dieren in nood kan herkennen, gevaren kan inschatten en weet hoe dieren te benaderen. We stimuleren het gebruik van een huisdiersticker zodat de hulpdiensten in geval van brand ook de huisdieren kunnen redden.
- We bekijken samen met de buurgemeentes waar er een geschikte plaats is om een dierenasiel op te richten. Adviesraden zoals bv. GECORO moeten advies kunnen verlenen waar er in Boutersem plaats is voor een dierenasiel en de impact op de omgeving beperkt is. Belangrijk hierbij is om ook de inwoners van het begin af aan hierin te betrekken.
- Hier wacht ik op mijn baasje: we zorgen voor een goed uitgeruste wachtplek bij openbare gebouwen en sporen winkelaars om dit ook te voorzien. We rusten wachtplekken uit met een heerlijke 'grasmat' en een kom water zodat onze viervoeters niets te kort komen tijdens het wachten, vooral tijdens de warme zomermaanden.
- We sensibiliseren hondeneigenaars over hun plichten bij het uitlaten van hun huisdier.
- We denken na over een natuurbegraafplaats of strooiweide voor huisdieren: het overlijden van een huisdier is vaak een emotionele gebeurtenis. Sommige mensen willen graag afscheid nemen van hun dier door het te (laten) begraven of cremeren.
3. 🤝 Dierenleed voorkomen en optreden waar nodig
Heel wat verenigingen, organisaties of diensten houden zich op één of andere manier met dieren en dierenwelzijn bezig. Dat schetst het belang van regelmatig overleg met en samenwerking tussen dierenverenigingen, onderzoekers, politie, dierenartsen, gemeentelijke diensten en hogere beleidsniveaus.
- We breiden het zwerfkattenbeleid uit door middel van sensibilisatie van kattenbaasjes. We blijven inzetten op sterilisatie/castratie en chippen van katten. We ondersteunen projecten waarbij verwilderde huiskatten worden gevangen, gecastreerd en teruggeplaatst. We werken samen met verenigingen en dierenasielen.
- We brengen de problematiek van zwerfhonden onder de aandacht via een communicatiecampagne, met aandacht voor honden die niet gechipt zijn.
- Het verbod op privé vuurwerk wordt gehandhaafd en we sensibiliseren de bevolking hierover.
- We sensibiliseren en ondersteunen boeren die diervriendelijk (willen) werken.
4. 🌍 Dieren in de natuur
Bij dierenwelzijn denken we vaak alleen aan huisdieren of dieren uit de veeteelt. Ook dieren in de natuur verdienen aandacht. We maken de burgers bewust van de aanwezigheid en het welzijn van wilde dieren en betrekken hen actief bij de bescherming ervan.
- We laten de gemeentelijke gronden, die als jachtgebied zijn ingekleurd schrappen. We informeren ook burgers zodat ook zij hun eigendom als jachtgebied kunnen laten schrappen. (zie ook onze tussenkomsten hierover ivm verpachting jachtrecht speelbos Kwabeek en voorstel om te communiceren over ontkleuren privé-gronden als jachtgebied).
- We trachten ongewenste overpopulaties in eerste instantie te voorkomen. Een beter afvalbeleid beperkt het voedselaanbod voor dieren in bewoond gebied en voorkomt zo mogelijke overlast. Bijvoorbeeld door de invoering van ondergrondse containers voor restafval, door een verbod op voederen en door informatie te verstrekken over de gevolgen van overvoeding op de dierenpopulatie. We zetten op diervriendelijk beheer voor ratten en muizen met maximale focus op preventie en het voorkomen van schade.
- We sensibiliseren eigenaars van honden over de leibandplicht. We informeren de inwoners hierover actief zodat misverstanden en boetes vermeden kunnen worden.
- We onderzoeken hoe, op locaties die gevaarlijk zijn voor (wilde) dieren, ingrepen in de (verkeers)infrastructuur dierenlevens kunnen sparen. We werken samen met bv. Natuurpunt, ANB en Regionaal Landschap Zuid-Hageland voor de aanleg van oversteekplaatsen en beschermingsmaatregelen voor dieren in het verkeer (paddentunnels, wildreflectoren,...).
- We kiezen voor de gemeentegebouwen voor diervriendelijke bouwtechnieken. Dit kan door het inmetselen van nestkasten voor gierzwaluwen en huismussen bij nieuwbouw en het vrijlaten van ruimte in de spouwmuur voor de gewone dwergvleermuis. We sensibiliseren en informeren de burgers over deze bouwtechnieken.
- We zorgen voor een bijenvriendelijk beleid en voeren de voorgestelde beheersmaatregelen uit het bijenplan uit.
- We plaatsen vogelkastjes en creëren schuilplaatsen voor kleine wilde dieren. In samenwerking met o.a. Natuurpunt, Regionaal Landschap Zuid-Hageland en de provincie zetten we in op behoud van koestersoorten die voor onze gemeente typerend zijn of extra bescherming nodig hebben. Zie ook het hoofdstuk 'Milieu'.
- We plaatsen zo veel mogelijk vleermuisvriendelijke verlichting o.a. op de fietssnelweg. We sensibiliseren ook onze inwoners naar lichtvervuiling op privé-terrein en de regelgeving hierover. We respecteren het recht op een donkere nacht, zowel voor mens als dier.
- We stellen een verbod in op het ’s nachts maaien met een robotmaaier om kleine dieren te beschermen.
- We plaatsen houtwallen in samenwerking met Regionaal Landschap Zuid-Hageland. Ze bieden beschutting en vormen een geschikte leefomgeving voor veel verschillende soorten planten, dieren en insecten.